15 november 2017
Het
AD kopte begin november met “Jonge baas herkent stress niet goed genoeg op de werkvloer”. Uit onderzoek blijkt dat 57% van de managers tot 40 jaar niet weten hoe zij de signalen van stress bij anderen kunnen herkennen. Coaching voor deze managers is dus hard nodig, want de werkstress lijkt alleen maar te verhogen. Lagen het aantal verzuimdagen vanwege werkstress in 2007 nog op 24 dagen per uitgevallen werknemer, steeg dit in 2016 al naar 30 dagen.
TNO rekende uit dat de verzuimkosten (vanwege stress) in 2016 € 7800,- per werknemer was. Vele werkgevers omarmen de week van de werkstress dan ook met open armen. Uitzendbureau Working RebelZ vertelt je hoe werkstress ontstaat en waarom het een steeds serieuzer probleem wordt. Afsluitend vind je tips voor het herkennen van stress.
Werkstress cijfers op een rij
- Werkstress is beroepsziekte nr. 1 in Nederland
- 2 miljard euro waren de verzuimkosten in 2016 gerelateerd aan werkstress
- Bijna 21.000 FTE ziekteverzuim (7.555.000 verzuimdagen) ontstond in 2016 door werkstress
- 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen
- 1 op de 7 werknemers heeft last van burn-out klachten
- Een fikse burn-out betekent gemiddeld 242 dagen verzuim
- 16% van de verzuimde werkdagen had werkstress als reden
- 1 op de 3 werknemers met werkstress heeft de intentie om het bedrijf te verlaten
Werkstress: Hoe ontstaat het?
Werkstress is een optelsom van factoren. Iedere persoon heeft zijn eigen knoppen die voor stress zorgen. Factoren die voor de grotere groep gelden zijn bijvoorbeeld de gehele dag vergaderingen over dingen, collega’s die ‘even’ hun vragen stellen aan jou en de continu pop-up meldingen van nieuwe mails. Na de hele dag vergadering probeer je alle afgesproken to-do’s op te pakken, je KPI’s te behalen én alle binnengekomen mails te verwerken. Het zijn slechts voorbeelden die voor iemand stress kunnen opleveren. Pesterijen zijn daarnaast een veel vergeten factor. Je kan pesterijen hier zo breed mogelijk interpeteren, zoals plagerijen, buitensluiten, achterhouden van informatie en intimidatie. Werkstress serieus nemen is belangrijk om op langere termijn een burn-out te voorkomen. De beroepsziekte nr. 1 in Nederland is werkstress en blijft groeien. Voor werkgevers betekent dit hogere verzuimkosten en het gemis van FTE in een krapper wordende arbeidskracht.
Burn-out voor beginners: jij kan het ook
Florien Vaessen, Manager communicatie bij ABN Amro, stond op een dag klappertandend onder de douche. Ze kon niet meer; ze was uitgeput. De dag daarvoor was ze nog gewoon aan het werk geweest, alsof er niks aan de hand was. In haar boek ‘
Op de bank’ reflecteert zij op de vraag: Als zoveel mensen ziek worden van hun werk, is dat dan nog wel een individueel probleem? Het gaat om persoonlijke factoren, maar blijkbaar wordt er slecht op individuen gecoacht om het te voorkomen. Want het is te voorkomen, met de juiste coaching en begeleiding van managers.
Comedian Arnout van den Bossche schreef de show
‘Burn-out’ waarin hij 7 things to do afgaat om zo snel mogelijk een burn-out te krijgen. Hij stipt herkenbare factoren met een komische noot aan. “Zoek een baas die altijd heel veel nieuwe ideeën heeft. Eentje die je niet met rust laat. Als hij binnenkomt moet je direct alles laten vallen en gelijk dat gaan doen. Dat je drie maanden al ergens aan gewerkt hebt maakt niet uit. Je begint gewoon weer vanaf nul.” Op een mail met twee vragen maar antwoord geven op één van de twee werkt ook heerlijk voor de toekomstige burn-out van de ontvanger vertelt Arnout. Het is totaal geen grappig onderwerp, maar kantoorhumor is iets wat niet weggelachen wordt.
Het goede nieuws: Hoe pak je het aan?
In 2016 had 77% van de werkgevers een beleid om werkstress aan te pakken. Het bewustzijn van de aanpak van werkstress is daarmee gegroeid met 8% t.o.v. 2016. Uitzendbureau Working RebelZ zet 5 tips voor jou op een rij om de werkstress te signaleren en aan te pakken:
Tip 1: Test de werkdruk van het bedrijf
Op
http://www.inpreventie.nl/werkdrukkompas test je de werkdruk van jouw organisatie en/of jezelf. TNO zette de werkdrukkompas op met 21 stellingen voor een eerste indruk van de aandachtspunten in een organisatie. Als resultaat geeft het tips hoe je de geteste werkdruk aan kan pakken.
Tip 2: Wacht niet tot het evaluatiegesprek
Het halfjaarlijkse evaluatiegesprek over het functioneren van de medewerker duurt te lang om stress te signaleren. Door ‘gewoon’ met je medewerker te praten kan je op korte termijn situaties signaleren en (samen) oplossen. Vraag de werknemer hoeveel tijd hij/zij nodig heeft om bij te komen van een werkdag. Als dit langer dan een uur is, dan dient de eerste alarmbel af te gaan.
Tip 3: Neem de benoemde punten serieus
Arnold Bakker, hoogleraar arbeids – en organisatiepsychologie aan de Erasmus universiteit, over stressaanpak: “Bedrijven leggen het probleem vaak bij de werknemers zelf neer. [..] Een werkgever die geen aandacht heeft voor de benoemde punten snijdt uiteindelijk zichzelf in de vingers.” Door met de medewerker samen aan de genoemde punten te werken en dit ook tussentijds te evalueren zijn stappen mogelijk. Comedian Arnout vertelt in zijn show komisch dat antwoorden zoals ‘dat nemen we mee’ uiteindelijk betekent dat managers er nooit meer op terugkomen. Doorbreek het vooroordeel door de werknemer en de klachten serieus te nemen en samen met hen dit aan te pakken. Als ze het alleen hadden gekund, dan hadden ze dit waarschijnlijk al gedaan.
Tip 4: Let op signalen zoals vermoeidheid, veel overwerk of humeurige medewerkers
Veel jonge managers zijn taakgericht. Hun teams werken daardoor altijd onder een bepaalde druk. De bijbehorende stress wordt door de managers geaccepteerd. Het gevolg voor de teams wordt te weinig belicht. Als teamleden vaak ziek zijn, er vermoeid uitzien of humeurig zijn dan is het verstandig om met hen het gesprek aan te gaan. Zorg voor een open gesprek waarin ruimte is voor de mensgerichte blik. Door direct te benoemen wat het effect voor het bedrijf is krijgt het gesprek weer de taakgerichte invalshoek. Daarmee wordt de cirkel niet doorbroken. Behalen medewerkers regelmatig de deadline niet of werken ze veel over? Ook dit zijn belangrijke tekens waar niet aan voorbij gegaan mag worden.
Tip 5: Verzorg mogelijkheden voor relax
Stress wordt sneller verlaagd door relaxmomenten in te bouwen. Bied medewerkers bijvoorbeeld één keer in de week 30 minuten yoga na de lunch (of voor werk). Sport is goed voor een positieve energieflow en yoga biedt dit in combinatie met rust.
Verzuim werkstress opvangen met uitzendkrachten
Uitzendbureau Working RebelZ ontzorgt bedrijven met verzuim door kwalitatief personeel klaar te hebben staan. Deze medewerkers beschikken over actuele kennis en ervaring op de werkvloer om met minimale inwerktijd de zieke FTE te vervangen. Op tijdelijke basis en/of langere termijn. Klik voor
contact over het inzetten van de kandidaten van uitzendbureau Working RebelZ. Of neem direct contact met ons op: 035-3038230.